Kinderjudo

Kinderjudo is een vorm van contactsport. Het is een voorbereiding op judo en zit tussen stoeispelen en judo in.

Bij kinderjudo leren kinderen hoe ze het beste veilig kunnen vallen, ze leren hun balans te handhaven ook al wordt er getrokken en geduwd. Kinderen leren hun eigen grenzen en die van de ander kennen Kinderjudo geeft kinderen vaak zelfvertrouwen in zichzelf.

Kinderen die uit zichzelf lichamelijk contact mijden, worden uitgedaagd om dit op een gecontroleerde en speelse manier toch aan te gaan.

Kinderen die van zichzelf wat overmoedig zijn in het stoeien met anderen, leren juist om de grenzen van de ander te herkennen en te respecteren.

Hoe en wat?

De eerste lessen wordt er vooral aandacht besteed aan “ grondvormen” van judo/ stoeien.

De mat is het uitgangspunt. Hierop wordt gewerkt aan balans en zo laag mogelijk blijven met het lichaam. Spelletjes als “pannenkoeken “ (omdraaien van je tegenstander),” koning van de mat” (proberen elkaar van de mat af te duwen) worden hierbij gebruikt, zodat de kinderen op een speelse manier in aanraking komen met de technieken.

Tijdens de volgende lessen gaan we werken met “staande” vormen. Hierbij moet het kind zelf zijn evenwicht zien te  houden en de ander uit evenwicht zien te brengen.

Later in de lessenreeks kunnen de kinderen onderlinge judo wedstrijdjes doen.

Kinderjudo is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar